Hör Gud bön?

Hör Gud bön?

“Gud, var är du, hör du mig?” Har du ibland undrat om Gud verkligen hör dina böner? Och hur kan du veta om han svarar dig när du ber? Måste man fasta och be i månader för att ”förtjäna” ett svar? Eller är det så att Gud hör vartenda ord och till och med varenda liten suck, riktad mot himlen?

Något jag lär mig mer och mer i min vandring med Jesus är att Fadern verkligen älskar oss, var och en personligen och alltid vill vårt allra bästa. Något annat jag lärt mig genom livet är att när jag är personlig, rak och specifik i mina böner till Gud, upplever jag också mer personliga, raka och konkreta svar från honom. Främsta syftet med bön i mitt liv, är att få vila hos och bara vara nära Jesus, likt Maria som satt och lyssnade, nära hans fötter. Men om du är intresserad, låt mig berätta ett exempel från mitt eget liv den senaste tiden, som visar hur man även kan fråga Gud om konkret vägledning och få se praktiska lösningar på personliga problem.

När livet inte blir som man tänkt sig

För en tid sedan, befann jag mig i en väldigt svår situation. Jag blev djupt missbedömd och förminskad, utfryst och förtalad av människor som jag älskade som mina syskon och hade kunnat ge mitt liv för. Genom allt det jobbiga och under flera månaders tid av ensam inre kamp, blev jag tack och lov buren av den ende vi verkligen kan lita på för att få styrka, tröst och kärleksfull hjälp, Pappa Gud. Jag tänkte hela tiden att jag skulle härda ut till vilket pris som helst, för att sanningen skulle uppenbaras för de inblandade och Guds kärlek och nåd skulle segra över allt det onda som verkade angripa oss utifrån. Men till slut upplevde jag tydligt att det var något som inte stämde och blev tvungen att fatta ett svårt beslut.

“Om den där tanken var från dig, bekräfta det Gud!”

I sådana lägen frågar jag alltid Gud om råd så jag vände mig till min himmelske Pappa och sa rent ut: “Vill du att jag ska stanna kvar här så gör jag det, men är din vilja att jag ska lämna den här platsen och arbeta för dig någon annanstans, vart ska jag flytta i så fall?” Direkt kom jag att tänka på en specifik ort i Sverige. Jag tvivlade lite grann och bad då: ”Om den där tanken verkligen var från dig Jesus, vill jag att du låter en person sms:a mig från den orten just nu”. 

“Varför bad jag så?”

Efter bönen la jag märkte till att tiden just då var runt 00.30 på natten och jag får aldrig sms så sent. “Varför bad jag på det viset?” frågade jag mig själv. ”Vad är chansen att någon ska skicka ett meddelande mitt i natten?” Hur som helst, jag gick och drack lite vatten innan läggdags och när jag kom tillbaka och plockade upp telefonen, hade jag fått ett sms! Meddelandet kom från en ansvarig person i en relativt nystartad församling, just på den ort som jag hade tänkt på och den personen skrev dessutom och frågade om jag ville flytta dit och axla ansvar i den nystartade församlingen! Inte nog med att Gud bekräftade sitt tilltal, jag fick också ett erbjudande om något meningsfullt att göra i hans rike! 

“Om Gud är den som leder dig i detta, kommer allt att falla på plats!”

Jag somnade glad och förtröstansfull och ringde upp personen dagen därpå. I samtalet sa jag att jag anade att Gud leder mig vidare, men att jag ville få detta säkert bekräftat. Jag sa därför att både jobb, bostad och flyttbil måste fixas, redan innan flytten. Jag la dessutom till att jag inte hade en krona till något av allt det där. Vi bad över hela situationen och personen profeterade:

”Om Gud är den som leder dig i detta, kommer allt att falla på plats utan att du varken behöver lägga två fingrar i kors eller betala ett enda öre!”

Utan två fingrar i kors

Sagt och gjort, några dagar senare ringde en kristen kvinna upp mig och erbjöd mig ett meningsfullt och fritt deltidsarbete på orten i fråga, helt perfekt för min situation. Ytterligare ett par dagar senare hörde en annan kvinna av sig och sa att jag gärna fick bo hos henne och hennes man, några mil utanför samma ort. Men jag invände och sa att jag i så fall skulle ha ganska många prylar med mig och frågade: “Kommer de verkligen att få plats hos er?” ”Inga problem” sa hon “vi har en stor veranda, så ta du med alltihop!” 

Inte ett enda öre

Både jobb och bostad var nu ordnade, precis som personen hade profeterat. Nu var det bara själva flytten kvar och jag fortsatte att be om en öppning och letade själv efter en gratis bil och ett billigt släp av något slag, utan framgång. Plötsligt sa då en broder till mig att han kunde erbjuda mig att lasta alla mina saker i en lastbil som han just hade köpt. Han skulle ändå förflytta den tom och dessutom passera orten där jag fått erbjudande om att bo på! Detta utan kostnad för mig, bara fyra dagar senare! Jag tackade självklart ja, prisade Gud för ytterligare svar och började genast att packa alla mina saker.

Det min kontakt sagt om att ifall flytten verkligen var Guds vilja skulle allt falla på plats utan att jag behövde lägga två fingrar i kors eller betala ett enda öre, hade nu slagit in! Den kväll jag kom fram till paret jag flyttade till, välsignade Gud dessutom med två starka bröder som hjälpte mig att lyfta av alla saker från lastbilen och dessutom gav mat för tre dagar framåt!

Guds välsignelse gör rik

Än har jag inte nått slutet på historien, men så här långt har allt som sedan hänt varit en enda stor välsignelse. Det par jag bor tillsammans med är kärleksfulla och djupt troende kristna och vi lever tillsammans i frid och harmoni. Företaget jag arbetar inom har också troende kristna i ledningen, styrs av kristna värderingar och betjänar de sjuka och äldre. Jag samarbetar också med en församling som hjälper de som råkat hamna snett och som just nu befinner sig i samhällets ytterkant, ofta i behov av både bostad och mat.

Gud lyssnar till Dig också!

Jag hoppas att du nu sett av den här lilla historien att vi kan fråga Gud om tydlig vägledning och praktiska lösningar på problem i våra liv. Och när Gud leder och välsignar, löser han inte bara ett problem, utan flera samtidigt! Han välsignar heller inte bara en person, utan tio, femtio, hundra och kanske ännu fler i ett enda slag! Gud älskar när du sätter din tillit till honom och förväntar att han ska svara, befria och välsigna dig och de du har omkring dig. Och när Gud då välsignar, så välsignar han stort! Lita på att han hör och svarar dig och framför allt, våga pröva och se att han är god!


Läs vidare:


12-åriga Galja botades från cancer 

Fri från ledgångsreumatism 

Vad lär Bibeln om helande i vår tid? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.