Hur blir man räddad (frälst)?

Hur blir man räddad (frälst)?

För det första vill jag säga, Jesus älskar Dig, mer än du kan förstå. Han kan helt enkelt inte älska dig mer än han redan gör.

Han sade själv:

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

Det finns ingen större kärlek än att man offrar sitt liv för sina vänner.” (Joh 15:13)

Jesus gjorde inte bara det. Han dog även för sina fiender, för dem som aldrig skulle tacka honom för det han gjorde med ett ord.

Varför? På grund av en kärlek så stark att den går bortom vårt förstånd. Den fick honom att offra sig själv för att rädda hela världen. Rädda världen från vad?

Nu vill jag förklara evangeliet för dig. Vare sig du tror på det eller inte, håller du säkert med om, att om man bor i Sverige som i grunden är ett kristet land, hör det till allmänbildningen att åtminstone känna till vad det är.

Kanske kommer du att bli positivt överraskad över vad det betyder för dig personligen.

Evangeliets budskap

Problemet:

Både du och jag föddes till den här världen med en stark tendens att göra fel och misstag. Ingen av oss är perfekt och är det något vi vet här i livet, är det att alla till slut dör. Det beror på något som kallas syndens natur och som vi ärvde från våra förfäder ända tillbaka till Adam, vår allre förste far. Han levde i en perfekt skapad värld tillsammans med Eva och skulle ha levt för evigt. Men han fick ett val och valde en väg som gick bort från Gud. Vi får alla uppleva konsekvenserna av det valet; krig, brottslighet, sjukdomar, känslokyla, hat, bitterhet, lidande och sorg av en mängd olika orsaker, bland annat döden.

”Genom en enda människa kom synden in i världen, och genom synden döden. På så sätt nådde döden alla människor, eftersom alla hade syndat.” (Rom 5:12)

”Alla har ju syndat och gått miste om härligheten från Gud.” (Rom 3:23)

På grund av synden, gick vi alltså miste om härligheten från Gud, dvs att få del av hans natur och tog istället emot syndens natur. Denna syndanatur skapade också en separation mellan Gud och människa, eftersom Skaparen i himlen är alltigenom god och perfekt och inte kan ha med synd och ondska att göra.

Denna natur och våra egna felaktiga val ledde också till en evig död som i grunden är en evig separation från Gud. Han är kärlek och ljus, så döden innebär att för evigt befinna sig i ett tillstånd av det rakt motsatta, evigt mörker.

Lösningen:

Trots synden älskade Gud fortfarande människan. Och eftersom han ville försonas med henne och reparera den trasiga relationen, behövde han röja problemet, det vill säga synden, ur vägen. Men för att syndanaturen skulle kunna försvinna helt, måste den dö.

Det Fadern då gjorde var att sända sin egen Son till jorden. Som en perfekt människa utan någon egen synd, kunde han ta syndanaturen och hela världens synd i sin egen kropp. Din, min och hela mänsklighetens synd och det plågsamma straff som vi egentligen skulle ha tagit, tog han på sig istället. Genom att Jesus blev till en förbannelse och dog en plågsam död upphängd på trä, blev Fadern av med arvssynden och dödens makt en gång för alla. Sonen tog hela världens synd ner i graven och där fick den stanna.

Resultatet för mänskligheten:

När Jesus sedan uppstod på tredje dagen, gjorde han det som en segrare. Han hade vunnit över synden och döden genom att köpa tillbaka hela mänskligheten från dess grepp. Med sitt dyrbara blod, hade han också försonat världen med Gud. Från Guds perspektiv var det nu frid i relationen mellan Gud och människa. Människan var förlåten, eftersom Kristus tagit hennes plats i döden.

Resultatet för dig:

Genom allt detta kan du gå från en oundviklig död till att födas på nytt, bli Guds barn och ärva det eviga livet i en ny och helt perfekt värld.

Det enda en människa behöver göra för att bli räddad är att i tro ta emot det Gud redan har gjort för henne. Sedan följer dopet i vatten som markerar din död från ditt gamla liv och är början till ditt nya med Jesus som Herre.

När du döps i vatten får du också hjälp av en ny kraft i livet, du får nämligen ta emot den Helige Ande som en gåva. Denna övernaturliga kraft hjälper dig att verkligen lära känna Gud och ha gemenskap med honom. När du får gemenskap med Gud på det här sättet, kan du även ha verklig gemenskap med andra människor, som också fötts på nytt och blivit Guds barn. Du blir en del av Guds stora familj och har hoppet att få leva för evigt i ett paradis tillsammans med alla som tillhör den!

Detta är evangeliet och de till synes för goda nyheterna för att vara sanna (the gospel=”too good to be true news”).

Den stora frågan:

Nu är bara frågan, vad händer i ditt hjärta när du tänker på hur mycket Fadern älskar dig och vilket högt pris Jesus var villig att betala för att rädda dig till det eviga livet? Tror du att Jesus älskar dig och har gjort detta för dig personligen? Känner du att ditt inre dras till Jesus och vill lära känna Honom som älskar dig så mycket att han lade ner sitt liv för dig?

”Om du med din mun bekänner att Jesus är Herren [Kyros som är grekiska för ADONAI och som på hebreiska avser Yehovah, eftersom judarna läser ADONAI istället för gudsnamnet. Se artikel ”Vad är Guds egennamn?” för mer information] och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 

Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. 

Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam. Här är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har samme HERRE, och han ger av sin rikedom till alla som åkallar honom. Var och en som åkallar HERRENS namn ska bli frälst.” (Rom 10:9-13)

”Om ni inte tror att jag är den jag är (med anspelning på Guds egennamn som betyder just detta: ”Jag Är den Jag Är”, då dör ni i era synder.” (Johannes 8:24)

Jesus är med dig just nu och gemenskap med honom är inte längre bort än en enkel bekännelse, som skulle kunna låta så här:


”Käre Jesus, jag tror att du är Guds Son som sändes till världen för att dö för min skull och ge mig evigt liv. Jag bekänner mina synder för dig och ber om förlåtelse för allt jag tänkt, sagt och gjort som varit fel. Jag ber dig, kom och var min Herre och Frälsare och ljuset i mitt liv! Tack för att du dog och betalade ett högt pris för mig. Därför vill jag överlämna mig till dig och från och med nu, alltid följa dig.”


Om du ber högt eller tyst för dig själv, eller om du ber med dessa eller med dina egna ord spelar ingen roll. När du ber till Jesus uppriktigt och av hela ditt hjärta, kommer Jesus själv att svara dig och ge dig frälsningens nåd, eftersom han ger den åt alla som ber till honom i tro.

Han kommer att ge dig en andlig födelse och ett nytt spännande liv med honom kommer att börja, där han i själva verket är ditt liv och den som bor i dig, så du på riktigt kan älska dig själv och andra och bli den människa du alltid varit menad att vara.

Jesus sa:

Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.

”Jag ska inte lämna er faderlösa, jag ska komma till er.”

”Om någon älskar mig, håller han fast vid mitt ord. Och min Far ska älska honom, och vi ska komma till honom och ta vår boning hos honom.” (Joh 14:6‭, ‬18‭, ‬23)

Jag finns här för att svara på dina frågor och om du redan tagit emot Jesus i ditt liv, hjälper jag dig gärna med nästa steg som är dopet i vatten. Skriv gärna till mig så vi får kontakt!

Jesu nåd och frid till dig,

din syster Ronyah

Upptäck mer!

Vad lär Bibeln om helande i vår tid?

Krossad barnhand blev helad!

Hayde Cortes NDU (nära döden upplevelse)